img { max-width: 100%; height: auto; width: auto\9; /* ie8 */ }

Wednesday, January 20, 2010

~Kalau Pandai, Jangan Pandai Sorang-Sorang~

Salam.

Apa perasaan korang kalau ada sorang ni tanya soalan masa presentation, soalan yg boleh kata mencabar la. Guna term-term yg woohooo, hebat sampai terkedu dibuatnya. Tapi, last2 rupa2nya dia nak test power je. Nak tgk, org lain sama terror tak dgn dia. Faham x? Kalau xfaham, meh baca sedutan peristiwa yg diceritakan semula dgn gigihnya oleh penaip yg tegar ni :P

Situasi: Dalam dewan kuliah, agak2 pukul 1.20 Ptg td. Sy ketika itu, menghitung masa untuk keluar kelas sebab kepala da berat ya amat kerana kelaparan hahaha. Lecturer mnta siapa yg ada soalan, boleh ajukan pada group yg buat pembentangan. Lalu, berdirilah seorg gadis yg boleh dikatakan comel. Ni antara dialognya:

Si comel: Can you explain, what is the main strategy in blue-ocean and red-ocean strategy?

Kitaorg yg duduk dlm kelas semua terpinga-pinga, apa benda blue, red ocean tu...Dah la ala-ala pelat si comel tu berkata-kata, lg la xfaham.

Presentor: Sorry???

Si Comel terus soal balik dlm bahasa melayu, dia ingt presentor xfaham kot pe soalan dia. Masalahnya, bukan xfaham..tapi sebab term yg dia gunakan mmng unfamilir.

Presentor: Apa dia ya Blue-ocean and Red-ocean strategy tu? (penuh sopan si presentor tu bertanya)


Si comel: Kalo sy bagitau, serupa macam saya tak tanya la. Baik sy xpayah tnya macam tu (susunan ayat setelah distruktur semula oleh penaip tegar)

Pensyarah: Kamu terangkan la, apa dia Blue-Ocean dan Red-Ocean strategy tu. Bukan semua org tau.

Haaa kau. Last2, dia yg bg jawapan sendiri. Sy ingatkan dia tak tau, then nak kan jawapan pada keraguan yg menghantui (cewah). Rupa2nya nak test kumpulan pembentang je.

Pada saya la kan, si comel tu tak patut buat mcm 2. Even nak test pon, biarlah bagi kumpulan pembentang dapat hint apa yg dia nk tnya. Jgn la guna ayat/term2 bombastik. Kalau nak guna pon, apa salahnya bagitau maksud di sebalik term 2. Tak ruginya berkongsi ilmu. Kitakan 1 Malaysia. Saya berkawan dgn semua kaum n alhamdulillah, kwn2 sy dr kaum2 yg berbeza memang tak lokek berkongsi ilmu yg mereka ada.


*Ni gambar Tingkap Johari ya anak murid semua*

Pernah dgr kan, pasal Tingkap Johari? Satu teori yg masa kita sekolah dulu, cikgu kaunseling slalu sebut masa ceramah. Katanya, kita takkan tau semua benda. Contohnya individu A tau pasal cara-cara membuat sambal ikan bilis yg paling lazat, tapi dia xtau nak buat Nasi beriani. Individu B pulak memang terror bab2 memasak nasi beriani, tapi fail tang buat sambal ikan bilis. So,dgn perkongsian ilmu antara individu A dan B, maka mereka sama-sama dapat menguasai cara-cara membuat sambal ikan bilis yg paling lazat dan juga Nasi beriani yang enak. Gitulah perumpamaannya. Tapi, kalau dua-dua sombong, xmau nak berkongsi ilmu, sampai ke sudah si A 2 dgn sambal ikan bilisnya dan si B dgn nasi berianinya, Tak ada perkembangan. U get wat I meant rite?

So, kepada pembaca semua, jangan la kita lokek ilmu kita ya. Kalau nak bandingkan ilmu kita dgn ilmu yg maha pencipta, tersgt sikit ilmu yg kita ada. "Katakanlah, ,jika sekiranya lautan menjadi tinta untuk menulis kalimat-kalimat Rabb-Ku sungguh habislah lautan itu sebelum habis (ditulis) kalimat-kalimat Rabb-Ku meskipun Kami datangkan sebanyak itu (pula).” (QS. 18:109) “Dan seandainya pohon-pohon di bumi menjadi pena dan laut (menjadi tinta) ditambahkan kepadanya tujuh laut (lagi) sesudah (kering), niscaya tidak akan habis-habisnya (dituliskan) kalimat Allah.Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana”. (QS. Luqman : 27)

Kesimpulannya, sama-samala kita berkongsi ilmu yang kita ada. Jangan kedekut oke :) Oh ya, pada yg curious nak tau apa maksud term  Blue-Ocean dan Red-Ocean strategy tu...boleh klik sini ya :)

*Bila kita bagi satu ilmu pada org lain, Allah akan gandakan ilmu yg kita ada. Percayalah.*

16 comments:

  1. blue ocean, red ocean..huhu belajar benda ni dalam kelas usahawan dulu.. =)

    ReplyDelete
  2. dia nk test power org ka atau power diri sendiri?

    ReplyDelete
  3. motif si comel?
    tetiba wa rasa jengkel ..
    agagaggagagagaa


    >>____<<

    ReplyDelete
  4. Aini:
    Ow..ye ke..
    Td kelas Seminar Perakaunan :)
    Tp term 2 pon dari segi pengurusan sebenarnya...

    Amirah:
    Mngikut perkiraan sy, lebih pada test power dua2 skali.. :P

    ReplyDelete
  5. Frodo Baggins:
    Ya..mmng menjengkelkan...

    Ghostone:
    Betul2..
    berkongsi lebih afdhal :)

    ReplyDelete
  6. ade jugak org mcm tu..kedekut bkn dapt ape pon..baik share..lau dh byk sgt ibu di dada tu lau x nk kongsi diam2 je..ehehe..emo plak

    ReplyDelete
  7. Addyiel:
    Eheh..u know, i know :)

    MerahItuJambu:
    Mmng bnyyykk sebenarnya org yg mcm 2...
    Sedar ngn xsedar je..
    Emo yg kena tempat, dibenarkan hihihi

    ReplyDelete
  8. cik fana, aku terase hak3 tp partially je sbabnye,
    aku hanye buat cmtu kalo representative x present dgn lengkap misalnya aritu ade ckp pasal AIDS di Burkina Faso tp diorg sdiri pon xtau ape tu Burkina Faso

    Burung apa?Burung apa?

    ReplyDelete
  9. tingkap johari. haha. johari mana la yang buat tingkap tu.

    tapi konsep tu bagus, tepat.

    ReplyDelete
  10. Dengan mengenal diri sendiri, seseorang akan sadar dan mengerti tentang kemampuan, karakter, potensi dan kekurangan yang dimiliki di bumi mana ia bertempat serta berdiam diri. Dengan pencapaian kesadaran itu pula, setiap individu yakin akan adanya kekuatan, kekuasaan Maha Besar yang berada jauh dibandingkan dengan dirinya.

    Cerahkan hati dengan pancaran sinar Illahi
    Tebarkan kedamaian dengan cinta kasih dan kelembutan.
    Tetaplah berkarya mengisi kreatifistas dengan pancaran cahaya Illahi
    Karyamu tetap dinanti.......

    ReplyDelete
  11. hmm siapakah gerangan si comel itu????
    hehe,,, x baik sunguh si comel tu wat g2,,,
    ingat jgn kedekut ilmu,,,
    manalah tau tiba2 Allah nak tarikh balik ilmu2 yg ade pnuh didada tu kan,,,
    ramai je yg ngaji tingi2 tp akirnye,,,
    menjadi "GILA",,, nauzubillah min zaliq,,, dimintak jauh dr berlaku camtu,,,

    ReplyDelete
  12. *Bila kita bagi satu ilmu pada org lain, Allah akan gandakan ilmu yg kita ada. Percayalah.*

    suka ini ;)

    ReplyDelete
  13. ARC:
    Hahaha....
    Tp, kalo niat baik xpe...
    apa2 pun depend on niat kita

    Ariff Shah:
    Tak tau la Johari mana, dari dolu2 dah wujud :)

    ReplyDelete
  14. Shuhada:
    Kan...
    mmng xpatut..geram gile dlm dewan kuliah..
    cerita lanjut akan diceritakn secara beremosi bila kita jumpa nanti :)

    Cik Epal:
    Tq :)

    ReplyDelete

~Ekspresi Anda~