img { max-width: 100%; height: auto; width: auto\9; /* ie8 */ }

Thursday, August 21, 2014

~Ayam Masak Halia~

Assalam,


Lama betul dah tinggalkan dunia blog. Banyak benda nak share tapi malas sangat nak taip. Ecehhh, kalo taip panjang-panjang kat instagram tak pe pulak ye? Hehe.


Ok, entry terkejut ini khas dikarang untuk share resepi, Konon-konon dah hebat masak, tapi sebenarnya nak share sebab ni resepi yg first time cuba. Kalau tak, mesti setiap kali nak masak ayam, akan jadi ayam sambal cili padi atau...ayam goreng. Tak pernah berani nak cuba resepi baru.


Hari ni macam teringin nak makan lain sikit. Godek-godek kat internet, terjumpa resepi ayam masak halia.


Setelah hampir setengah jam berperang, inilah hasilnya!


Taraaaa!!!!




Rasa? Ehemmmmm... Haruslah sedap! (Angkat bakul sendiri)


So, terimalah resepi ayam masak halia yang semudah 1 2 3 ini 😄


Bahan-bahan:

-Ayam dipotong kecil

-Bawang merah

-Bawang putih

-Cili padi

-Halia

*semua tu dihiris*

-Lada hitam

-Tepung jagung

-Air

-Lobak merah

-Saderi

-Garam n Gula


Cara-caranya:

1) Tumiskan bawang merah, bawang putih, cili padi dan halia hingga naik bau dan warna keperangan.

2) Masukkan ayam, gaulkan dan masukkan air untuk empukkan ayam.

3) Bila agak-agak ayam dah empuk, masukkan lobak dan saderi.

4) Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung ikut kelikatan kuah yang kita nak.

5) Masukkan lada hitam, garam dan gula

6) siap! Hehe


Senang kan? Setakat lima steps je.


So, lain kali kena rajin cuba resepi baru sebab kalau tak cuba, sampai bila tak tau nak buat dan tak beri peluang untuk rasa masakan sendiri selain dari spesies sambal 😝


No comments:

Post a Comment

~Ekspresi Anda~