img { max-width: 100%; height: auto; width: auto\9; /* ie8 */ }

Tuesday, January 4, 2011

~J.O.D.O.H~

Salam.

Awal jam 7 malam semalam, my mum mesej. "Along, bukak Oasis sekarang. Cepat! nanti habis". Okeh, berdebar. Cerita apa la yang ibu suruh tengok ni. Dulu masa nak exam, bila ada ceramah motivasi kat TV, mesti kena tengok. Ni dah besar godang ni, takkan nak tengok motivasi exam lagi?

Rupa-rupanya show Dr Fadzillah Kamsah pasal jodoh T__T


 Gambar dari Google.

Memang 100% kebenaran ada dalam setiap bicara Dr Fadzillah Kamsah mengenai jodoh. Antaranya:
  • Jangan tutup skop jodoh. Contohnya, bila berdoa jangan sekali-kali mintak "Ya Allah, jodohkan aku dengan si polan". Doalah "Ya Allah, jodohkan aku dengan lelaki/perempuan yang baik"
  • Bersedia untuk bertemu dengan jodoh, 24 jam. Means, kena menarik setiap masa even pergi pasar pun =P. Yelah, kita tak tahu bila jodoh kita datang kan?
  • Jangan ada sedikit pun rasa benci dalam hati. Sayang akan menarik sayang, benci akan menarik benci. Hadirkan aura positif pada diri.
  • Jodoh selalunya di kalangan mereka yang hampir dengan kita. Boleh jadi tempat belajar, tempat kerja atau tempat-tempat yang selalu kita pergi.
  • Jodoh hanya datang pada insan yang betul-betul bersedia segala segi. Kadang-kadang kita tertanya kenapa jodoh masih belum hadir padahal dah bersedia mental fizikal. Tapi ingat, Allah maha mengetahui walau sekecil zarah. DIA tahu sejauh mana kita bersedia. 

    Itulah dia sedikit daripada input show mengenai jodoh semalam. Insan-insan di luar sana yang masih belum berjumpa bakal pasangan, jangan bersedih. Teruskan berdoa, buka hati, perbaiki diri. InsyaAllah...jodoh yang baik akan menjadi milikmu (nasihat untuk diri sendiri juga =D).

    *Cinta itu indah, lebih indah lagi cinta kepada Allah =) *

    10 comments:

    1. Kenapa ur mom suruh tengok pasal jodoh tu? Haaaaa mesty dia nak u kawen cepat cepat. ;p

      ReplyDelete
    2. hehehe. kawen!!!

      kucing puteh ini memang sangatttt!!!!manja

      ReplyDelete
    3. Heeeeee.. Nak senyum saja.. Boleh??? ;)

      ReplyDelete
    4. so true ana..
      sentiasa bersedia dan bertawakkal padaNya..

      ReplyDelete
    5. @Nadia:
      Yesss!!!!
      Dah umur 24 katanya..
      Tak habis2 suh carik calon cepat2.

      @Zaira:
      Belom lagiiiiii. Kena carik calon dulu =)

      @FarhanaDr:
      Senyum je? =P

      @Ned~Ya:
      InsyaAllah..
      Thankies Nad =)

      ReplyDelete
    6. thanks for sharing the info.. :)

      ReplyDelete
    7. sy selalu tgok oasis pasal dr fadzilah kamsah sbb banyak info menarik..ritu tgok pasal lelaki suri rumah...macam2 laa..

      sy arap jodoh yg sy pilih ni adalah yg terbaik

      ReplyDelete
    8. moga cpt dpt jodoh ye kak. hehehe.

      ReplyDelete

    ~Ekspresi Anda~