img { max-width: 100%; height: auto; width: auto\9; /* ie8 */ }

Sunday, August 12, 2012

~Resepi Murtabak Maggi (Versi Orang Bujang) ~

Assalam....

Amboi, tajuk tak boleh nak panjang lagi ke? 

Actually dah lama nak kongsikan resepi ni (bajet macam pandai sangat masak, sampai orang tertunggu-tunggu resepi), tapi tak ada idea nak mula dari mana. So, bila dah ada idea dan kerajinan (point sebenar) maka haruslah dikongsikan resepi yang sangat lah ringkas. 


Murtabak Maggi versi orang bujang katanya. tapi yang tak bujang pun semestinya boleh cuba. Resepi ni sangat ringkas, dan cepat je nak sediakan. Ayuh, salin resepi =D

Bahan-bahan:

Maggi 2 paket
1 1/2 paket serbuk perencah dalam maggi.
Telur 3 biji (ikut suka nak masuk 3 atau 4, kalau nak tebal sikit, letak 4)
Bawang 1 biji sederhana besar
Cili api 7-8 biji
Ikan bilis
Sosej (bahan tambahan, nak bagi meriah)
Sedikit minyak (jangan banyak sangat, kolesterol. kihkih)

Cara penyediaan:

1. Masukkan maggi dalam air panas, agak-agak dah kembang, toskan.
2. Kacau telur dan serbuk perencah bersama.
3. Masukkan telur yang dah dikacau di dalam bekas maggi yang dah di toskan.
4. Campurkan bawang, cili api, ikan bilis dan sosej, serta gaulkan hingga sebati.
5. Panaskan minyak dalam kuali. bila minyak dah panas, masukkan adunan maggi tu dalam kuali. 
6. Dah agak garing dua belah bahagian, bolehlah diangkat dari kuali.

*Kalau buat 2 bungkus maggi, boleh goreng dalam 2 kali. Jangan buat besar-besar, nanti susah nak terbalikkan. =)

Enak dimakan bersama sos, sambil menonton TV. Selamat mencuba =D



*Wah, tiba-tiba rasa macam mak-mak bila kongsi resepi ni*

1 comment:

~Ekspresi Anda~